“Nee hoor notaris, daar zit geen hypotheek op”

Een echtpaar zit bij mij aan tafel. Zij hebben hun huis verkocht aan hun dochter. De dochter moest daarvoor geld lenen bij de bank. Nu is eindelijk ‘de financiering rond’ en kan de eigendomsoverdracht beschreven worden. Dit heeft spoed, want het echtpaar heeft de verkoopopbrengst nodig. Zij moeten over twee weken al hun nieuwe appartement betalen.

Ik vraag hen of er nog een hypotheekrecht op de woning rust. ‘Nee notaris, het huis is hypotheekvrij.’
Vervolgens doe ik inzage in het Kadaster en blijkt dat er wel een hypotheekrecht op de woning rust. Het echtpaar is verrast. ‘Die hebben wij allang afgelost’. Dat kan kloppen, maar het hypotheekrecht is vervolgens nooit beëindigd.

Een recht van hypotheek wordt gevestigd als zekerheidsrecht voor de bank. Om het hypotheekrecht te beëindigen is een royementsakte nodig, die door de notaris wordt ingeschreven in het Kadaster. De bank moet toestemming geven om het hypotheekrecht te beëindigen, want zij verliest daardoor haar zekerheidsrecht.
Banken hanteren een termijn van drie weken tot een maand om een verzoek tot royement van een hypotheek te verwerken.

Voor het echtpaar bij mij aan tafel betekent dit dat de overdracht van hun bestaande huis moet wachten tot de bank de toestemming heeft verleend. Daardoor kunnen zij hun nieuwe appartement nog niet betalen. De verkoper van hun nieuwe appartement is daar uiteraard niet blij mee!

Het komt vaak voor dat mensen hun lening bij de bank al hebben afgelost, maar vervolgens het hypotheekrecht niet door een notaris laten doorhalen. Dit moet dan later alsnog gebeuren, wanneer het huis wordt verkocht.
Als het huis dan met spoed moet worden overgedragen dan kan dit niet, omdat men moet wachten op de toestemming van de hypotheekhouder.
 

mr. Floris van Hal
Notariskantoor Teeuwen, Boxmeer

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer