Ieder een eigen testament

Bij het bespreken van testamenten krijg ik van echtparen of samenwoners regelmatig de vraag waarom voor hen ieder een eigen testament moet worden opgemaakt, terwijl de inhoud nagenoeg hetzelfde is. Ze kunnen toch ook samen een testament opmaken?

Helaas is dat niet mogelijk, de Nederlandse wet bepaalt dat testamenten individueel worden opgemaakt. Dat brengt dan ook met zich mee dat iemand die een testament opstelt dit ook weer zelfstandig kan veranderen, zelfs zonder dat dit aan de partner wordt verteld.

Laten we voorop stellen dat (gelukkig) de grote meerderheid van de echtparen en samenwoners die bij een notaris een testament opstellen dit later niet stiekem achter de rug van de ander aanpassen.

Toch maken we nog weleens mee dat mensen hun testament wel aanpassen en een ander dan de echtgenoot, echtgenote of partner benoemen. Hiervoor kunnen echter goede redenen zijn.

Zo komt het bijvoorbeeld wel eens voor dat van een echtpaar de man in het verzorgingstehuis wordt opgenomen. Soms besluit de achterblijvende echtgenote dan om haar man te onterven. De man heeft dan immers niets meer aan haar nalatenschap en dit kan dan beter bij de kinderen terecht komen. Daarbij kan een groter vermogen bij iemand die in het verzorgingstehuis is opgenomen er nog wel eens voor zorgen dat er een hogere bijdrage voor de zorg moet worden betaald.

Ook besluiten mensen die gaan scheiden soms om, in het zicht van de echtscheiding, de aanstaande ex toch maar vast te onterven zodat bij een plotseling overlijden de aanstaande ex niet ineens toch het gehele vermogen ontvangt.

En dan is er nog de (gelukkig) kleine categorie van mensen die met een stalen gezicht een testament maken waarin alles aan hun man of vrouw wordt nagelaten om dit testament vervolgens drie weken later aan te passen ten gunste van iemand anders, soms zelfs ook nog bij dezelfde notaris.

Dat levert voor die notaris een ethisch probleem op. Formeel mag een notaris geen dienst weigeren, dus moet hij het testament aanpassen. Mocht de persoon echter overlijden dan moet de notaris dus tegen de langstlevende zeggen dat er een ander afwijkend testament was. Vooraf mag de notaris door zijn geheimhoudingsplicht absoluut niet de andere echtgenoot of echtgenote daarover inlichten.
 
Heeft u hierover vragen of wilt u meer weten, dan kunt u contact met ons opnemen.
Elke maandag van 17.00 uur tot 18.30 uur is er een spreekuur op het kantoor in Boxmeer. Als u hiervan gebruik wil maken, verzoeken wij u telefonisch een afspraak te maken.

Mr. Ramon van Schijndel
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer

 • Kan ik mijn kind onterven?

  Regelmatig wordt me gevraagd: “kan ik mijn kind onterven?” Het antwoord is: “Ja, maar ….”
  d.d. 02-08-2021

 • Dat kan natuurlijk ook

  Ik feliciteer de twee dames tegenover mij met de aankoop van hun huis. Ze hebben net de akte van levering en de hypotheekakte getekend...
  d.d. 12-07-2021

 • Welk recht regelt de erfenis als u in het buitenland gaat wonen?

  Een Nederlander en een Belg vertrokken naar Duitsland. Dit zou het begin kunnen zijn van een flauwe mop...
  d.d. 07-07-2021

 • Erfenis van ‘langstlevende’ steeds vaker negatief

  U kent waarschijnlijk wel het ‘langstlevende testament’. Bij het overlijden van de eerste ouder erft de langstlevende alle bezittingen...
  21-06-2021

 • Niets geregeld? Pech gehad!

  Een man en een vrouw kochten in 2008 gezamenlijk een huis. Zij werden ieder voor de helft eigenaar...
  d.d. 15-06-2021

 • Alleen de koper heeft bedenktijd

  Sinds enige jaren heeft een koper van een woning altijd nog een paar dagen om na te denken...
  d.d. 11-06-2021

 • Gaat de erfbelasting omhoog?

  De kabinetsformatie is in volle gang. Er zijn partijen die vinden dat de erfbelasting omhoog moet...
  d.d. 24-05-2021

 • Dat is pech, dak weg

  Op internet las ik dat in de recente storm een man net de sleutel van zijn huis gekregen had en amper drie uur later het dak eraf was gewaaid...
  d.d. 18-05-2021

 • Ieder een eigen testament

  Bij het bespreken van testamenten krijg ik van echtparen of samenwoners regelmatig de vraag waarom voor hen ieder een eigen testament moet worden opgemaakt...
  d.d. 27-04-2021

 • Waar ligt de grens?

  Regelmatig krijgen wij de vraag hoe men weet waar de eigendomsgrens ligt.
  d.d. 23-04-2021

 • Haastige spoed is zelden goed

  De woningmarkt is overspannen. Huizenprijzen blijven stijgen en mensen overbieden elkaar. De verleiding is groot om snel toe te happen...
  d.d. 19-04-2021

 • Denk aan uw pensioen

  Vast en zeker heeft u wel eens ergens de kreet gehoord of gelezen: “Denk om uw pensioen.”...
  d.d. 02-04-2021

 • Het stokje overnemen

  Zoals u eerder in dit blad heeft kunnen zien heeft mijn compagnon Dré Teeuwen onlangs zijn laatste column voor dit blad gepubliceerd...
  d.d. 18-03-2021

 • Snel pinnen, voordat de rekening wordt geblokkeerd!

  Wanneer iemand komt te overlijden dan worden de bankrekeningen van deze persoon meestal (tijdelijk) geblokkeerd.
  d.d. 01-03-2021

 • Mijn laatste column!

  Er is een tijd van komen en een tijd van gaan en die tijd van gaan is nu gekomen...
  d.d. 18-02-2021