Snel pinnen, voordat de rekening wordt geblokkeerd!

Wanneer iemand komt te overlijden dan worden de bankrekeningen van deze persoon meestal (tijdelijk) geblokkeerd. Een bancaire volmacht eindigt ook bij overlijden. De bank doet dit om te voorkomen dat mensen die geen erfgenaam zijn toegang kunnen krijgen tot het geld.
Als er een en/of-rekening is, dan wordt deze meestal niet geblokkeerd zo lang de andere rekeninghouder nog leeft.

Vaak hoor ik dat mensen het advies krijgen om direct na het overlijden nog geld te pinnen of over te maken naar een andere rekening. “Dan heb je geld achter de hand om kosten na het overlijden te kunnen betalen.”
Dit lijkt slim, maar in de praktijk leidt dit nogal eens tot problemen. Vaak ontstaat er discussie tussen de erfgenamen, want er is geld verdwenen! “Vader of moeder is nog maar nét overleden en de rekening is al leeg gepind.” Op het moment dat er gepind wordt is ook nog helemaal niet zeker wie erfgenamen zijn. Iemand kan onterfd zijn. Dan heeft de verkeerde persoon het geld opgenomen.

Het is ook niet nodig om dit geld alvast op te nemen. De kosten vanwege de uitvaart kunnen vrijwel altijd bij de bank worden ingediend en toch van de rekening worden betaald.
Als er in het testament een executeur is aangewezen, kan de executeur na het overlijden snel weer toegang krijgen tot de bankrekeningen van de overledene. Hij is namelijk in het testament aangewezen om de erfenis af te handelen en hoeft niet te wachten tot alle erfgenamen hun toestemming daarvoor geven. Het is dus verstandig om altijd een executeur in uw testament aan te wijzen.
 

mr. Floris van Hal
Notariskantoor Teeuwen te Boxmeer

 

 

Eerder verschenen nieuwsbrieven:

Door: Notaris Boxmeer